VEROVANJE STARIH SRBA: Ovu jednu stvar NIKAKO ne smete da uradite sa čuvarkućom od prošle godine! NIPOŠTO!

VEROVANJE STARIH SRBA: Ovu jednu stvar NIKAKO ne smete da uradite sa čuvarkućom od prošle godine! NIPOŠTO!

26 Aprila, 2019 Off By nika

Najpoznatiji običaj koji se obavlja na Veliki Petak jeste farbanje Uskršnjih jaja, u kom učestvuju i zabavljaju se žene i deca. Domaćica prvo farba jedno crveno jaje, čuvarkuću, koje će se čuvati do sledećeg uskrsa, a prvo jaje od prethodne godine treba da se zakopa u zemlju, kako bi bila plodna i donela berićet domaćinima.

 

Na dan Uskrsa, svi ukućani treba prvo da pojedu jaje, a tek onda da se posluže ostalom hranom.

Neka mesta poštuju i običaj vezivanja kose devojčicama pod vrbom, kako bi brzo rasla.

 

Čuvarkuća je prvo ofarbano jaje za Vaskrs, čuva se tokom cele godine, dok ne stigne novo.

Prvo obojeno jaje u domaćinstvu naziva se čuvarkuća jer, kako mu samo ime govori, čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla.

 

U nekim krajevima Srbije, deci trljaju obraze tim jajetom, da budu rumena i zdrava. Na Kosovu ovo jaje su nazivali “strašnik” jer se upotrebljavalo kao lek protiv straha.

 

“Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sledećeg Vaskrsa. Čuvalo je ovo silno jaje naše kuće i naše duše, dok mu na smenu ne dođe novo, vaskrslo… jer su naša vera i običaju, u stvari, čuvari naših ognjišta”.

 

Kada se sledećeg Vaskra ofarba novo crveno jaje, stara čuvarkuća se pusti niz reku, da voda odnese zlo, bolesti, svu nesreću koju je prvo crveno jaje godinu dana umesto ukućana prihvatalo.

 

Ono što nikako ne želite je da ostavite staru čuvarkuću, sada punu negativne energije, ispod sopstvenog krova.  Ako reke nema u mestu gde živite, jaja se baca što dalje od kuće, a u nekim krajevima Srbije se i spali.

Na dan kad se ne peva, treba da ispoštujete nekoliko važnih običaja…

 

Zbog toga je ovaj praznik zapravo dan žalosti i strogog posta, kada se, prema starim običajima, ustaje pre izlaska sunca. Takođe, na Veliki petak ne valja raditi, već pripremati proslavu Uskrsa. Na ovaj dan ne zvone zvona, a večernjim bogosluženjem i iznošenjem plaštanice obeležava se smrt i skidanje Isusovog tela sa krsta.

 

U nekim krajevima, ljudi su ujutro donosili vodu sa jezera, kako bi se svi ukućani umili vodom, jer postoji verovanje da će to umivanje odneti sve bolesti iz tela.

…NASTAVAK PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI…

 

Stranice: 1 2