SUTRA JE SVETI NIKOLA! Evo šta obavezno trebate da uradite…

SUTRA JE SVETI NIKOLA! Evo šta obavezno trebate da uradite…

18 Decembra, 2017 Off By nika

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli. Proslavlja se 19. decembra u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve. Srpske porodice, koje tog svetitelja smatraju svojim zaštitnikom, na ovaj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i u krugu najbližih slave svetog Nikolu.Kako Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo posnu hranu. 

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije, kao jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč „niki“ znači pobeda, a „laos“ znači narod, vernici.

 

 

 

Nikolaj se duhovnom životu naučio kod svog strica, Nikolaja episkopa patarskog, koji je osnovao manastir Novi Sion, u kom se Nikola zamonašio. Po smrti roditelja, Nikola je imanje razdelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe. Pročuo se zbog svog milosrđa kao sveštenik u Patari, ali je on brižljivo skrivao svoja milosrdna dela.

 

Na sutrašnji dan obavezno darivajte decu poklonima i ako poznajete u okolini nekog siromaha valjalo bi i njemu nesto udeliti. Jer Sveti Nikola je je to radio i to je bilo njegovo životno opredeljenje.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Stranice: 1 2 3