Semenke koje leče rak i dijabetes, snižavaju krvni pritisak i holesterol

Semenke koje leče rak i dijabetes, snižavaju krvni pritisak i holesterol

7 Juna, 2018 Off By nika

Ljudi jedu razne semenke, a mnoge od njih su neverovatno zdrave. Ipak, neke se izdvajaju po svojim lekovitim svojstvima. Evo i zašto.

Postoji bezbroj vrsta semenki. Neke od njih nisu još do kraja istražene, a neke nam jednostavno nisu dostupne. Glavna karakteristika je što sadrže ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama.

Seme se koristi prženo ili kuvano, priprema se u obliku brašna i putera, ali i na brojne druge načine – kao začin pa i osvežavajući napitak.

Mlevene semenke mogu se dodati u smuti ili u razne pečene proizvode, na primer, peciva. Zbog visokog sadržaja ulja, semenke spadaju u visokokaloričnu hranu, na primer, seme susama sadrži 565 kcal/100 g. Baš zbog toga ga treba jesti u manjim količinama.

Iako svako ima svoje nutritivne vrednosti, prema mišljenju stručnjaka, na prvom mestu su semenke čie. One spadaju u sam vrh namirnica bogatih vrednim hranljivim materijama, a sledi seme konoplje, laneno seme i susam.

 

Retka namirnica koja je efikasna u borbi protiv dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti: Čia semenke

Chia semenke

Čia je biljka iz Meksika i Gvatemale, ali i drugih tropskih krajeva sveta. Vlakana ima 10 puta više od pirinča, štiti od bolova u zglobovima, pomaže kod skidanje suvišnih kilograma te štiti od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Čia semenke su vrlo retka namirnica koja sadrži gotovo idealan odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Ne sadrži gluten pa je odlično za ljude koji boluju od celijakije. Ono što je manje poznato jeste da seme konoplje sadrži globuline (edistin) koji su važni u imunoprofilaksi nekih, pa i težih bolesti, kao što je TBC.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Stranice: 1 2 3