OČI SU OGLEDALO DUŠE: Evo što sve možete ‘pročitati’ iz očiju neke osobe!

OČI SU OGLEDALO DUŠE: Evo što sve možete ‘pročitati’ iz očiju neke osobe!

5 Januara, 2018 Off By nika

Fizionomičari tvrde da oči mogu biti lepe, plašljive, licemerne, lažljive, vragolaste, blage, čarobne, urokljive, pakosne, magijske, mile, suzne, sjajne, milostive… Izrazi očiju povezani su i s gotovo svim pridevima kojima se u psihologiji označavaju karakteristike ličnosti.

Odavno je poznato da izraz lica i pokreti tela mogu otkriti karakter i karakteristike čoveka. Pritom su oči najbolji pokazatelj onoga što neko skriva u sebi, one su „ogledalo duše”. U očima piše sve. U njima se skrivaju misli, osećaji, žudnje, strahovi, nade… One su najljepši ukras našeg lica, “ogledala duše” koja nas razotkrivaju.

Prema starim narodnim verovanjima „očima se uvijek veruje više nego ušima“, što nije bez osnova. Fizionomičari tvrde da oči mogu biti lepe, plašljive, licemerne, lažljive, vragolaste, blage, čarobne, urokljive, pakosne, sjajne, milostive…

 

Izrazi očiju povezani su i s gotovo svim pridevima kojima se u psihologiji označavaju karakteristike ličnosti. Tako kažemo da je nečiji pogled melanholičan, sumnjičav, tup, miran, blag, jasan, veseo, izbezumljen, očajan, suzdržan, zabrinut, lažan, prostodušan, iskren, opušten…

 

Oči uvek odaju laž

Oči odaju i laž, prevaru, loše namere, ukazuju na prevrtljive, nepouzdane osobe, ali i na stabilne i staložene ljude u koje možemo imati poverenja.

 

Na primer, smeh pri koje se pomiču samo mišići oko usana nije iskren, usiljen je i proračunat. Pravi, iskreni smeh pokreće sve mišiće oko usta i očiju. Pažljivom promatraču pogled otkriva i psihičko stanje, kao i ono šta neko nosi u mislima.Kada nekoga procenjujete na temelju pogleda, neka to bude po načinu na koji najčešće gleda.

Izgled i izraz očiju

Jasan

Jasan, uporan pogled imaju iskrene, dobronamerne i sigurne osobe koje ulivaju poverenje.

Bistar

Bistar, sjajan pogled imaju oštroumni, veseli i znatiželjni ljudi koji vode zdrav i uspešan život. Uglavnom su poletni, puni optimizma i drugi uživaju u njihovom društvu.

Topao

Dug, topao pogled otkriva smirenu, nežnu osobu koja nam je naklonjena, voli nas i želi nam dobro. Tako nas najčešće gledaju otac i majka, kao i osobe koje nam veruju.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Stranice: 1 2 3