Nebeski spektakl: Za vikend nas očekuje jedan od najlepših i najatraktivnijih pljuskova meteora

Nebeski spektakl: Za vikend nas očekuje jedan od najlepših i najatraktivnijih pljuskova meteora

10 Avgusta, 2018 Off By nika

Meteorske kiše su jedna od najpopularnijih astronomskih pojava, a predstojećeg vikenda očekuje nas možda i najlepša – meteorska kiša Perseida.

Suze Sv. Lavrentija, odnosno Perseidi, jedan od najlepših i najatraktivnijih pljuskova meteora, ove će godine svoj maksimum imati u noći između 12. i 13. avgusta, a predviđa se prosečna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat.

 

Uslovi za posmatranje ovog događaja biće odlični, posebno od ponoći do zore.

 

Ovaj meteorski roj u srednjem veku je bio poznatiji kao Suze Svetog Lavrentija, koji je mučen 10. avgusta 258. godine, baš u vreme kada je nebo bilo okupano zvezdama.

 

Perseidi su meteorski roj kojima je radijant (polazna tačka iz koje se šire) u sazvežđu Perseju, a zapaža se od 25. jula do 20. avgusta svake godine, s najvećom učestalošću 12. avgusta kada se može pojaviti i 80 meteora na sat.

 

Koje je najbolje mesto za posmatranje kiše meteora Perseida?

Što je mrak dublji, to bolje. Srećom, zbog trenutne mene, Mesec vas neće ometati ove godine, ali ukoliko živite u velikom gradu, svetlosno zagađenje može predstavljati problem i zbog toga meteori mogu biti slabo vidljivi ili potpuno nevidljivi sa Zemlje. U tom slučaju, pokušajte da pronađete neki kutak grada koji nije previše osvetljen.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Stranice: 1 2