Karmički zodijak: šta treba da nauči duša vašeg horoskopskog znaka

Karmički zodijak: šta treba da nauči duša vašeg horoskopskog znaka

28 Juna, 2018 Off By nika

Krug zodijaka zapravo opisuje putovanje duše od Izvora svega što jest, kroz utjelovljenja, pa opet nazad do Izvora.

Ovan

U Ovnu je želja za vlastitim identitetom jako izražena, budući da tu još postoji bojazan za gubitkom tek stvorenog identiteta i vraćanjem u kolektivno. Ovdje individualno prvi puta postaje svjesno sebe, ima snažan osjećaj odvojenosti od drugog, hoće sve za sebe i hoće to u istom trenutku.
Zato Ovan kao i njegov vladar Mars mora u svemu biti prvi i najbolji. Izražavanje osobne volje je izrazito jako, pa ukoliko se osjeti ugroženim nije mu strano ispoljavanje bijesa i agresivnosti. Želja za zadovoljenjem vlastitih potreba je jača od bilo kakvih potreba drugih ljudi.
Prvo dolazim ja, pa tek onda drugi. Ali, bez Ovnovskog i Marsovskog snažnog impulsa za djelovanjem, stvari se nikada ne bi pokrenule i nikada se ne bi krenulo u bilo kakvu realizaciju. Također nikad se ne bi niti izborili za sebe. Ovan uspostavlja ravnotežu u nasuprotnom znaku Vage, gdje drugi i odnos s njima postaje važniji od fokusiranosti na samog sebe.

 

Bik

Nakon, stvaranja individualne ličnosti u Ovnu, ta ličnost mora naučiti svu ljepotu materijalnog svijeta i života na zemlji što je predstavljeno planetom Venerom i ženskim, yang, zemljanim znakom Bika. Senzualni užici, ljepota življenja, svijest obilja, ljubav, ljepota, plodnost, materijalna dobra, novac, predstavljeni su ovim znakom. Kako duša ne bi previše čeznula za povratkom k izvoru upoznaje se sa svom ljepotom življenja i uživanja u materijalnom svijetu. Međutim, ovo može biti dvosjekli mač, jer ukoliko se osoba fokusira isključivo na materijalna dobra može se roditi pohlepa i želja da se ima sve više i više, pa se ne može niti iskusiti ljepota onoga što imamo ovdje i sada.
U Biku se ličnost upoznaje sa svojim osobnim vrijednostima, samopouzdanjem i sa sviješću samodostatnosti – sve što nam je potrebno nalazi se oko nas i ništa ne može ugroziti naš opstanak. Također, u Biku se rađa svijest o fizičkom tijelu. Jer dok smo materijalizirani na Zemlji (koja je također vezana uz znak Bika) mi se poistovjećujemo s našim fizičkim tijelom, naša svjesnost boravi u fizičkom tijelu. Kad netko pita ‘tko si ti?’, većina ljudi će reći da je on dokle sežu granice fizičkog tijela. Nakon granica fizičkog tijela dolazi prazan prostor u kojemu se nalaze drugi objekti i fizička tijela drugih ljudi.
Naravno, mi nismo samo fizičko tijelo, jer kad umremo fizičko tijelo nestaje, a naša svijest se pomiče u druga tijela koja se u ezoteriji nazivaju eterično tijelo, astralno tijelo, budičko tijelo, spiritualno tijelo i drugo. (U ezoteriji postoje tehnike pomoću kojih se za vrijeme života iz fizičkog tijela premješta svjesnost u druga tijela, te se na taj način doživljavaju vantjelesna iskustva, astralna putovanja, sjedinjenje s izvorom/cjelokupnom kreacijom). Smrt fizičkog tijela predstavljena je nasuprotnim znakom Škorpiona i njegovim vladarom Plutonom. Pluton također simbolizira čežnju duše za transformacijom i povratkom iz materijalnog svijeta u cjelokupnu kreaciju.

 

Blizanci

U muškom, yang, zračnom znaku Blizanaca i kroz njegovog vladara Merkura razvija se racionalan um bez koga individualna ličnost ne bi mogla funkcionirati u materijalnom svijetu. Uči se govor i komunikacijske vještine, istražuje se svijet oko sebe. Uvijek zaigrani, znatiželjni Blizanci željni su istraživanja, učenja, ne mogu se dugo zadržati na jednom mjestu. Svijet je tako velik i raznolik da nema puno vremena za zadržavanje na istom. Preko racionalnog uma Blizanci će sakupljati i obrađivati sakupljene informacije. Kod Blizanaca postoji opasnost da razviju površnost, te da imaju poteškoća u donošenju odluka, jer – toliko se toga ima za isprobati, pa kako se onda odlučiti?
Rješenje leži u nasuprotnom znaku Strijelca koji ima sposobnost sagledavanja stvari iz više perspektive, i koji će dati viši smisao prikupljenim informacijama. Blizanci prikupljaju informacije bez nekakvog razloga, iz čiste znatiželje, a Strijelac ih sintetizira i daje smisao i svrhu onome što su Blizanci prikupili.
Blizanci su znak gdje je rođena svijest dualnosti. U svijesti jedinstva nema dualnosti, jer sve je jedno. Dualnost se rađa preko racionalnog uma. Racionalni um kategorizira stvari na – yin/yang, dobro/loše, lijepo/ružno, ugodno/neugodno, dan/noć, muško/žensko, pošteno/nepošteno, pravedno/nepravedno, i tako dalje, zaboravljajući na iluzornost takve kategorizacije.
Znak Blizanaca znao se predstavljati likom mladića i djevojke, jer se dualnost Blizanca očituje i u principu anime i animusa. Anima je ženski princip u muškarcu, a animus je muški princip u ženi. Svakoj individui potreban je i jedan i drugi princip, kako bi mogla funkcionirati u materijalnom svijetu – ženski princip je kreativnost, ideja, stvaranje, a muški princip je akcija, materijaliziranje i ostvarivanje te ideje. Bez ženskog principa ništa se ne bi moglo kreirati, a bez muškog ništa se ne bi moglo realizirati.
Zviježđe Blizanci sastoji se od dva brata Castora i Plluxa od kojih je jedan smrtan, a drugi besmrtan (dualnost), podsjećajući nas na naš smrtni dio – fizičko tijelo, ego i besmrtni dio – duša, više ja. Da bi individua mogla opstati u materijalnom svijetu potrebno je da preuzme matricu tog materijalnog svijeta i programe putem kojih će funkcionirati u toj matrici.

 

…nastavak na sledecoj strani…

Stranice: 1 2 3 4