DANAS SLAVIMO KRSTOVDAN: Na današnji dan se posti za dobro zdravlje a evo šta da radite, a da se ne ogrešite!

DANAS SLAVIMO KRSTOVDAN: Na današnji dan se posti za dobro zdravlje a evo šta da radite, a da se ne ogrešite!

18 Januara, 2018 Off By nika

Osamnaestog dana januara, pravoslavni narod slavi KrstovdanObičaji nalažu da se ovaj dan strogo posti na vodi kako bismo se pripremili za ispijanje bogojavljenske vodice…

 

Odlazak u crkvu po svetu vodu, paljenje sveća za zdravlje i molitva, spadaju u obavezne radnje svakog vernika na ovaj veliki praznik.

Krstovdan je dan kada se ceo svet moli i poziva na pokajanje, kako bi se očistili od grehova i bili dostojni Isusa Hrista.

Na današnji dan se posti za dobro zdravlje. U nekim delovima Srbije prema narodnom verovanju danas valja oprati sav veš i očistiti kuću.

 Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti – poznata je naša izreka, pa vernici uglavnom poste na hlebu i vodi.
Na današnji dan praznuju se dva događaja – pronalazak Časnog krst i njegov povratak iz Persije u Jerusalim.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Vozdviženje Časnog Krsta – Krstovdan, sećanje na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Isus Hristos.

 

Časni Krst je pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu. Nakon što je preuzeo vlast nad celim Rimskim carstvom, car Konstantin Veliki želeo je da obnovi hrišćanske svetinje u Svetoj zemlji.

 

Ovaj praznik prethodi sutrašnjem velikom prazniku Bogojavljenju i preksutrašnjem Svetom Jovanu – Jovanjdanu, koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom.

 

Jedna od najvećih želja Svetog cara Konstantina i njegove majke, Svete carice Jelene, bila je da pronađu Časni Krst na kojem je bio raspet Isus Hristos. Carica Jelena je nakon mnogo muke i truda uspela da dozna gde se nalazi Časni Krst i naredila je da se kopa zemlja. Nakon izvesnog vremena, kopači osetiše divan miris iz zemlje, a nedugo zatim otkopaše i tri krsta, tablicu na kojoj je pisalo “Isus Nazarećanin, car Judejski” i klinove kojima je bio prikovan za Krst.

 

Ne mogavši da razaznaju na kojem je tačno krstu bio raspet Hristos, dosete se da na mrtvaca, čija je pogrebna povorka prolazila, polože sva tri krsta. Kada je Časni Krst dotakao telo mrtvaca, on je vaskrsao, a Krst je odnesen na Golgotu. Taj dan se slavi kao Krstovdan, jedan od najznačajnijih praznika u godini.

 

Krstovdan svaki Srbin slavi kao slavu: Evo šta da radite, a da se ne ogrešite!

Postoje mnogi običaji koji se poštuju za Krstovdan, ali ono što je obavezno je da se pomolite Bogu i da dan provedete u postu

 

Na zimski Krstovdan, koji je uoči Bogojavljenja, 18. januara, po predanju, ukrštaju se vetrovi. U crkvi se tog dana krst stavlja u vodu i, ako se voda smrzne, očekuje se dolazak rodne godine, a ako se voda ne smrzne, veruje se da će sledeća godina biti “oskudna i bolešljiva”.

 

Na današnji dan se posti za dobro zdravlje. Prema narodnim običajima u nekim delovima Srbije na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća. Veruje se da ko večeras sačeka ponoć i nebo mu se otvori, biće mu ispunjena jedna želja. Predanje kaže ako je na Krstovdan oblačno vreme, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

 

Devojke su na današnji dan predveče odlazile na reku i uplitale stabljike bosiljka, a potom se vraćale kući verujući da će te večeri usniti budućeg voljenog. Kad je Krstovdan preko nedelje, u hramovima se pre podne služe carski časovi, posle podne liturgija Svetog Vasilija Velikog. Obavezno svratite od hrama jer se tamo posle liturgije osvećuje voda. Ova voda je za vernike od velikog značaja.

…NASTAVAK POČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI…

 

Stranice: 1 2