Danas slavimo Arandjelovdan,ovako se pravilno slavi Aranđelovdan: Praznik koji leči bolesne, a kažnjava grešnike!

Danas slavimo Arandjelovdan,ovako se pravilno slavi Aranđelovdan: Praznik koji leči bolesne, a kažnjava grešnike!

20 Novembra, 2017 Off By nika

Ovako se pravilno slavi Aranđelovdan: Praznik koji leči bolesne, a kažnjava grešnike!

Slavimo velikog čuvara pravoslavne vere i borca protiv jeresi…

Arhangel Mihailo je “vođa nebeskih vojski” koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vesnik, anđeo.

Prvi među arhangelima Arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac – vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobedio Denicu, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

 

Mnoga su narodna verovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Stranice: 1 2 3